MIN VÄG TILL KÖRKORTET | SystrarnaQ

SystrarnaQ

Annons

MIN VÄG TILL KÖRKORTET

Eftersom jag fått så himla mycket frågor kring mitt körkort så tänkte jag ta hela historien här i ett inlägg istället! 

Jag tror jag började lite smått för redan ett år sedan. Men då var det liksom på den nivån att jag åkte ut till Älvsjö parkeringen för att öva på kopplingen. Gick ju skit första gången och jag kan inte ens räkna på handen hur många gånger jag fick kärrningstopp. Men framför allt var jag riktigt otaggad och fattade inte poängen med att jag skulle ta körkort. Det var min mamma så var på och tjatade på mig. Sen gick det ett tag och intresse var fortfarande vädligt litet därav lades hela projektet på is under sommaren.

Efter sommaren någon gång, en dag i Oktober hade jag jättetråkigt och gjorde i princip ingenting. Då tog jag mig i kragen och tänkte “näe nu ska jag fan ta körkort!”. Jag hade dessutom fått 20.000 som var avsett just för att jag skulle ta körkort så det var ju en extra sporre. Jag tog med mig mamma och åkte ner till Fruängen Bilskola som jag hade hört mycket bra om. Där inne köpte jag ett startpaket med böcker, lektioner, tester osv. Tror det fick på 8 tusen någonting. Kort därefter var det dags för min första lektion. Jag var sjukt nervös då jag knappt kört någonting innan och jag visste inte heller vem jag skulle ha som lärare. Såhär i efterhand kan jag säga att den nervositeten var obefogad. Det gick väldigt bra och jag lärde mig nya saker på varje lektion. Två veckor efter jag börjat köra gick jag första riskutbildningen. Vi satt där inne i bilskolan ett gäng och dissktuera kring droger, alkohol, körning och trötthet. Det var obligatoriskt och även om jag kände att jag redan visste allt det där sen innan kändes det ändå bra att prata kring dessa ämnen.

Tiden gick och fler lektioner passerade. Jag kände mig hur jag verkligen lärde mig sjukt mycket efter varje lektion. Vi hade liksom ett häfte som vi bockade av saker. Någonting som dessutom gick mycket segare var min teori. Jag tog liksom inte tag i det, det kändes så långt ifrån att jag skulle sätta mig ner och läsa i böckerna. Min lärare var på mig varje körlektion om att jag var tvungen att läsa min teori. Så någonstan där efter började jag väl läsa lite smått även fast det gick sjukt segt.

När ännu en tid gått sa dom att det var dags för min riskutblidning två. Jag blev först lite chokad men på ett bra sätt, eftersom jag hört att efter det praktiskt utbildningen är det inte många steg kvar att beta av. Gick uppväldigt tidigt den där lördagsmorgongen och begav mig till bilskolan. Därifrån skjusade en bil oss till Gnesta. Väl framme fick vi göra lite övningar på halkbanan och lite teori. Det gick bra såklart, hade tiden innan varit så nervös för halkbanan men det var liksom bara kul! Kort efter halkbanan tyckte min lärare att det var dags för mig att boka teori och uppkörningsprov. Det tror jag var bra för mig eftersom då kändes det mer verkligt, att om 1 månad ska jag ta dessa prov och det fick mig att kämpa mer. Körde hemma mer också men tog även lektioner (cirka 1 gång i veckan). 

Sen åkte jag ju till Asien och där kunde jag inte göra så mycket mer. Fick helt enkelt vänta tills jag kom hem. Var lite rädd att jag skulle glömma bört alla mina kunskaper. Men att köra bil tror jag är lite som att cykla. Kan man det en gång, då sitter det i benmärgen. Något jag iallafall kunde göra där nere var att plugga, plugga, plugga. Men typiskt mig så sköt jag upp det till de två sista veckorna. När jag kom hem från Asien då var det fullt ös medvetslös som gällde. Pluggade i cirka 2 timmar varje dag, gjorde massa tester på mobilen (hade en app som jag verkligen rekommenderar, Ikörkort heter den.) och bokade in 4 lektioner den här senaste veckan. Var sjukt nervös inför båda proven och tänkte att det här går inte jag klarar inte det här. Bad mamma boka om när jag hörde att många hade kuggat, men hon trodde på mig och sa att jag skulle klara det här. Så vid första provtillfället alltså skrivningen gick det bra faktiskt. Fick 56 poäng och minimum nivån är 52. Så detvar stadigt ändå. Något som däremot var nojigt var när man tryckte på avsluta prov. Dom där sekunderna innan svaret kom var olidligt jobbiga. Jag rekommenderar er som ska skriva provet att verkligen plugga massa innan. Gör frågorna i studeihäftet och plugga på massa test det lärde jag mig mycket på.

I förgår var det dags för uppkörningen. Kan inte ens beskriva hur nervös jag var, kunde knappt andas normalt. Men när jag satte mig inne i bilen och prata med hon som skulle bedömma mig släppte allt. Hon var jättetrevligt och fick mig lugn. Jag fick göra en inre säkerhetskontroll innan jag körde iväg. Körde lite motorväg, industriområde, landsväg och avsluta med en bakparkering. De där 30 minuterna bara flög ivåg, blev förvånad när hon sa att vi var klara och skulle köra tillbaka. Jag parkerade och väntade på min bedömning. Sen sa hon “Du är godkänd” och först trodde jag inte det var sant. Blev sjukt glad och fick tårar i ögonen för körkort var verkligen något jag kämpat för speciellt den senaste veckan. 

Nu i efterhand är jag väldigt glad och stolt över mig själv. Vill tacka min mamma som pushade mig till att ta det även fast jag hade sjukt dålig inställning till det innan. Att ha körkort underlättar väldigt mycket och att få köra själv för första gången igår, vilken underbar känsla! Allt som allt tog jag 30 lektioner och tror att slutsumman på mitt körkort landade runt 18.000. Det är ingen billig peng men gud vad värt det är! Shit va lågt inlägg det blev nu, haha skulle kunna fortsätta babbla i evigheter men får helt enkelt avsluta här. Tror jag fått med allt det väsentliga nu iallafall. Hoppas ni fått svar på alla era frågor! Pussar Jennifer! 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats